Klarspråksboken

Klarspråksboken

För ett företag kan en illa formulerad kampanj, en slarvigt skriven webbplats eller en misslyckad manual få digra följder för både ekonomi och anseende. När det gäller statlig verksamhet är det faktiskt en demokratifråga att kommunikationen fungerar: medborgarna måste kunna förstå vad staten vill säga dem för att kunna agera rätt och ha kontroll över sina liv.

Lösningen för en välfungerande kommunikation kallas klarspråk. Klarspråk står för ett språk som är vårdat, enkelt och begripligt – och anpassat för just den som ska läsa det. Klarspråk är alltså inte ett specifikt språkbruk, utan snarare ett sätt att tänka när du skriver och talar.

I den här boken får du handfasta tips på hur du åstadkommer klarspråk: från att slå fast textens syfte och målgrupp, till ge texten en logisk struktur och bra rubriker. Du får också veta hur du undviker de vanligaste språkliga fällorna som gör en text svårläst och hur du kan tänka när du ska bearbeta andras texter . Dessutom får du en teoretisk bakgrund till klarspråksbegreppet och resonemang om olika förhållningssätt.

Klarspråksboken vänder sig till dig som arbetar med kommunikation. Du kanske är kommunikatör på ett företag, informationsansvarig på en kommun, webbredaktör, etc. Oavsett om du har arbetat med klarspråk länge eller är helt ny inför företeelsen kan vi lova dig utveckling i ditt skrivande efter att du läst boken.

KlarspråksbokenKommentarer inaktiverade.